SÅ HÄR JOBBAR VI MED HÅLLBARHET

För oss är hållbar mat, mat som lagas från grunden och är näringsrik. Det är mat som producerats på ett schysst sätt med omsorg för människan, djuren och naturen. Vi utvecklar hela tiden våra recept för att bli mer klimatsmarta. Vi har tex minskat animaliska produkter i våra rätter och tillsatt mer växtbaserade proteiner.

Forskarna är eniga om att vi måste halvera våra utsläpp av växthusgaser till år 2030. I vår menyplanering tänker vi hur därför mycket hur vi kan påvrka till mindre utsläpp genom val av råvaror.

INKÖP

Stor och Liten prioriterar inköp från Sverige på grund av hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, tuffa miljökrav och låg antibiotikaanvändning. Alla våra spannmål är ekologiska. Stor och Liten har en egen kvarn där vi maler vårt eget fullkornsmjöl som vi bakar surdegsbröd av. Vi använder endast ägg från frigående höns och fisk med MSC- märkning. Vår kyckling kommer ifrån uppfödare som inte använder antibiotika i förebyggande syfte under uppfödningen.

MATSVINN

Vi jobbar hårt för att minska matsvinnet. Matrester och annat kökssvinn hämtas av speciella sopbilar för att omvandla vårt matavfall till biogas. Allt vårt fett samlas upp i kärl och hämtas av svensk fettåtervinning för att tillverka tex läppstift.

TRANSPORT

Vi jobbar för att ha så effektiva transporter som möjligt för att minska vår klimatpåverkan. Det handlar bland annat om logistikplaneringen och hanteringen av våra fordon. Vi vill att så lite av våra råvaror transporteras med flyg för att förhindra högre koldioxidutsläpp